LUST – En pjäs om sex om identitet

Får känslorna och lusten verkligen plats i dagens allt mer sexualiserade samhälle?

Dagens svenska ungdomar är förhållandevis bra pålästa om frågor kring sex, könssjukdomar, sexuella läggningar och preventivmedel. Men hur är det med den egna sexualiteten?

I föreställningen ”LUST” möter vi de två ytterligheterna Petra och Wilma. Petra är en radikal feminist som med stort engagemang kämpar mot porr, hon är bestämd, ambitiös och politiskt aktiv. Wilma lever för dagen, vill alltid synas och spelar gärna på sin sexualitet öppet och utan hämningar. I ett skolprojekt förs de samman och bådas personligheter sätts på prov. Med snabba kast mellan nutid och tillbakablickar får vi följa de två tjejernas resa mot en större förståelse kring sexualitet och identitet. Komik, sång och dans varvas med allvar och eftertanke. Frågan är: Hur djupt vågar man egentligen söka i sig själv?

Pjäsen riktar sig lika mycket till killar som till tjejer och passar utmärkt som ett komplement till sexualundervisningen i skolan. Föreställningen är vår klassiker och har spelats hundratals gånger på skolor, teatrar, ungdomsgårdar och festivaler över Sverige. Efter föreställningen anordnas en workshop för dem som önskar. Läs mer under Workshop.


Pjäsen är mycket välskriven, med såväl komplexa karaktärer som som spännande intriger. Skådespelarna spelar fram sina roller med både lätthet och dramatisk intensitet; plötsliga komiska sång – och dansnummer bryter upp handlingen; det skapar rymd och eftertanke mellan scenernas ofta starka känslouttryck.


/ Anders Thuresson, Bohuslänningen


Lust skulle väcka debatt – och gjorde det – kring ungdomars sexualitet och identitet och den sprudlande orddjärva och med sexigt kroppsspråk framförda föreställningen blev rejält applåderad av aranäsgymnasisterna. Det betyg som publiken gav kan sammanfattas i en av de publika tjejernas spontana uttryck under evakueringen av teatersalen; Det här var jävligt bra!


/Chico, Kungsbacka tidning